FDM Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πλαστικών

Η τεχνολογία FDM (ή FFF) είναι μια από τις σημαντικότερες στην τρισδιάστατη εκτύπωση
Ζητήστε Προσφορά
Η τεχνολογία εκτύπωσης FDM είναι κατάλληλη για την εκτύπωση λειτουργικών εξαρτημάτων με αυξημένες απαιτήσεις. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν ιδιότητες αντίστοιχες με αυτές των υλικών στην μορφοποίηση με έκχυση (injection molding).

Χαρακτηριστικά πεδία εφαρμογής

Λειτουργικά Πρωτότυπα
Μικρές σειρές παραγωγής λειτουργικών εξαρτημάτων
Δείγματα από υλικό παρόμοιο με αυτό της σειριακής παραγωγής για πιστοποίηση προϊοντων
Η FDM τεχνολογία είναι σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένη. Στην αγορά διατίθενται εκτυπωτές σε κόστος που τους κάνει ανεκτούς ακόμα και για οικιακή χρήση. Η τρισδιάστατη εκτύωση δεν ήταν ποτέ απλούστερη!

Ενώ ο καθένας μπορεί πλέον να τυπώσει ένα πλαστικό κομμάτι, η διαχείριση απαιτητικών υλικών, η ποιότητα την εκτύπωση, η επαναληψιμότητα κι η εξασφάλιση των απαιτούμενων μηχανικών ιδιοτήτων των εξαρτημάτων ξεφεύγει πολύ από τις δυνατότητες ενός απλού χρήστη.

Η Metal3D διαθέτει την τεχνογνωσία των πολυμερών υλικών και των διαδικασιών μορφοποίησης τους, την εμπειρία των απαιτήσεων μιας βιομηχανικής συνεργασίας και τους τρόπους διασφάλισης της ποιότητας των παραχθέντων.

Υλικά

PLA

Το PLA είναι το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται στο FDM. Είναι εύκολο στην επεξεργασία, αλλά είναι κατάλληλο μόνο για μη λειτουργικά πρωτότυπα και μακέτες.

Το PLA λιώνει σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, περίπου στους 175 βαθμούς Κελσίου και τα τυπωμένα εξαρτήματα αρχίζουν να χάνουν τη μηχανική αντοχή τους σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου (HDT 55).

Είναι ένα υλικό φιλικό στο περιβάλλον, καθώς είναι βιοδιασπώμενο, και γι αυτό ενθαρρύνουμε τη χρήση του για μακέτες που βοηθούν στην καλύτερη αντίληψη του σχεδιασμού του προϊόντος και την αξιολόγηση του. Αν και το γεγονός ότι είναι βιοδιασπώμενο και η πολύ χαμηλή του ανθεκτικότητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθιστούν το PLA ακατάλληλο για υπαίθρια χρήση.

Προδιαγραφές

PETG

Το PETG είναι ένα σκληρό υλικό με καλή θερμική αντοχή και καλή επξεργασιμότητα. Είναι το περισσότερο κοινό υλικό για την τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργικών εξαρτημάτων.

Παρουσιάζει μια σημαντική αντοχή σε αυξημένες θερμοκρασίες (HTD 68), εμφανίζει αυξημένη ελαστικότητα κι αντοχή σε σχέση με τοι PLA και έχει μια σχετικά καλή συμπεριφορά σε υπαίθρια χρήση.

Είναι ένα υλικό με ευρείες εφαρμογές αλλά ιδιαίτερα κατάλληλο για μηχανικά μέρη είτε σε εσωτερικό, είτε σε εξωτερικό περιβάλλον.

Το PETG διατίθεται και σε διαφανή μορφή.

Προδιαγραφές

ASA

Το ASA είναι ένα μηχανολογικό θερμοπλαστικό για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Είναι ένα υλικό με αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες. Εξαρτήματα από ASA δε δείχνουν σημάδια παραμόρφωσης ακόμα και στους 93 βαθμούς Κελσίου (HDT 93).

Είναι γνωστό για την ιδιαίτερη αντοχή του στην υπεριώδη ακτινοβολία γι αυτό και θεωρείται το κατεξοχήν υλικό για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Τα εξαρτήματα που έχουν τυπωθεί από ASA εμφανίζουν μια σχετικά ομαλή εξωτερική επιφάνεια.

Προδιαγραφές

Πολυπροπυλένιο

Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα θερμοπλαστικά υλικά, σε όλες σχεδόν τις σημαντικές τεχνολογίες επεξεργασίας (μορφοποίηση με έκχυση –injection molding-, εξώθηση –extrusion-, blow molding).

Ανήκει στην ομάδα των πολυολεφίνων, τα οποία εμφανίζουν μια εξαιρετική χημική σταθερότητα.

Εμφανίζει μια εξαιρετική ισορροπία στις ιδιότητές του. Το PP είναι αποδεκτό για χρήση σε τρόφιμα, είναι πιστοποιημένο για χρήση σε πλυντήρια πιάτων, είναι ασφαλές για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, είναι ελαφρύ, δεν είναι ψαθυρό, εμφανίζει αντοχή στην φθορά, την τριβή και την κόπωση κι έχει μια αποδεκτή ισχύ.

Προδιαγραφές

Τεχνικές Προδιαγραφές

Μέγιστος Χώρος Εκτύπωσης 250 x 210 x 210 mm
Πάχος Στρώσης 0.05 - 0.45 mm
Τυπικές Διαστασιακές Ανοχές ±0.15 mm
Τυπικός Χρόνος Παραδοσης Ελάχιστος, 3 εργάσιμες ημέρες. Ο πραγματικός εξαρτάται από τη γεωμετρία του εξαρτήματος, το μέγεθος της παραγγελίας και τις απαιτήσεις ποιότητας επιφανειών.
Ποιότητα επιφάνειας όπως έχει εκτυπωθεί Το τυπωμένο εξάρτημα έχει μια καλή κι ομαλή επιφάνεια με ελαφρά ορατές τις γραμμές μεταξύ των διαδοχικών στρωμάτων εκτύπωσης αν και οι επιφάνειες που συνδέονται με τα υποστυλώματα της εκτύπωσης (supports) έχουν εμφανή τα ίχνη τους.
Επιφανειακή Κατεργασία μετά την Εκτύπωση Βερνίκωμα
Άλλες επεξεργασίες μετά την εκτύπωση Μόνο βασικές κατεργασίες για την προσαρμογή απλών γεωμετρικών χαρακτηριστικών (π.χ. τρύπες) σε αυξημένες ακρίβειες διαστάσεων.